Ponesite svešto vam padne na pamet. Verovatno vam ni pola od toga neće zatrebati ali nema veze. Ponesite za svaki slučaj. Peti put kad ponesete nešto što vam ne treba ni pod tačkom razno, znaćete da vam to nije potrebno jer ćete konačno osetiti težinu nepotrebnih stvari.  Ne brinite, svima se to dešava kad počnu da idu na izlete ili u prirodu ili bilo gde van svoje kuće i van uobičajenih mesta na kojima do sada nisu bili. Opušteno. Sve to na kraju dođe na svoje.

 
U zavisnosti gde idete i na koliko dana, nosite različite potrebne i nepotrebne stvari. A šta vam zaista treba na izletu? Signalne rakete i komplet za preživljavanje, lični komplet za dekontaminaciju i pružanje prve samopomoći, padobran, kotur alpinističkog konopca (piton za dinamičko opterećenje),i cigarete. Dakle, to vam nije potrebno. Bar ne za početak. Osim cigareta za one koji to vole.
 
Treba vam ranac. Udoban, čvrst, po mogućnosti nepromočiv i dovoljno veliki da u njega stane par stvari. Lepo bi bilo da imate i torbicu oko struka u koju može stati i flašica sa vodom. To vam treba ako hoćete da pešačite, a nećete da cimate ceo ranac. Potrebne su vam sunčane naočare, kapče (šeširče), duksić ako usput zaladni i kišna kabanica ako usput padne kiša ili dune ladan vetar. I, to je, ugrubo, to.
 
Duksić, kišna kabanica i flašica sa vodom spadaju u onih par sitnica koje trpate u ranac. Ako stvarno ne idete na preživljavanje, ne treba vam ništa od kompleta za preživljavanje. Na kraju, nismo svi Bear Grylls pa da svaki put zaglavimo u nekoj nedođiji gde ne zalazi ni lokalno stanovništvo jer tamo nema šta da traži. Držimo se oprobanih recepata dok „ne uđemo u fazon“.
 
Čebence je vrlo važan deo opreme za preživljavanje. Naročito ako planirate da roštiljate. Zamislite sebe u situaciji da posle roštilja nemate našta da prilegnete. Bedak, jel' da? Ako ćete roštiljati, treba vam nož, sekirče i nešto čime ćete zapaliti vatru. I obavezno, flaša vode kojom ćete na kraju politi preostali žar. Sve ostalo raste oko vas.
 
Kompase, karte, GPS-ove, radio stanice... to ostavite za neki naredni put. Ako uopšte osetite potrebu za tako nečim. Bolje ponesite svoj peškir čisto da ga imate ako se rešite da prespavate negde. Vremenom ćete postati manje osetljivi pa vam ni to neće trebati ali ga imajte pri sebi za svaki slučaj. Umesto PMR stanice bolje ponesite rezervne čarape i kupaćice gaćice. Ko zna, možda ćete naleteti na potočić i poželeti da se brčnete. Nikad se ne zna.
 
Udobna i praktična odeća i obuća su neizostavni deo opreme. Glupo je objašnjavati zašto. Ne opterećujte se brojem komada obuće i odeće. Ponesite samo onoliko koliko vam je zaista neophodno. U većini šuma u Srbiji bobice i šumske ptičice uopšte ne haju za vaš izgled. A mašina će i tako prati sve što donesete sa puta, pa zašto bi se opterećivali? Otvarač za flaše! Nema dovratka u šumi.
 
A sad nešto sasvim ozbiljno. Zaista ozbiljno. Da li ste alergični na bilo šta? Ako jeste, ponesite prvu pomoć za slučaj da vas ubode osa ili pčela ili da pojedete nešto što vam smeta. Ima toga po apotekama a i ako ste alergični, sami znate šta vam treba. Autan, nešto za kad vas ipak ubode komarac jer je očigledno neinformisan da mu autan smeta, treba imati pri sebi. I soda bikarbona je pod obavezno. Oće kiselina da se digne ako preterate sa lukom uz roštilj ili ako leba nije dovoljno pečen pa još radi kvasac.
 
U nastavku ćemo razmotriti ostale komade opreme na mnogo ozbiljniji način od ovoga do sad.