Kad nam se rodi ideja, počinje istraživanje. Istorijat, lokacija, zanimlji-vosti, smeštaj, jedenje i pijenje, mesta u okolini... nismo uopšte prvi koji su bili negde. Mnogo ljudi je pre nas bilo tamo, neki su rođeni tamo ili u okolini, imaju rođake tamo. Pitanje ne košta ama baš ništa, a mnogo vredi. Ako i nemamo koga da pitamo, pa može moj, odosmo tamo pa ćemo se snaći. Veliki smo dečaci.
 
Prikupljanje informacija obavezno uključuje i pravljenje itinerera odnosno izbor puta do tamo i natrag. Trudimo se da nikad ne idemo istim putem tamo-amo. To je dosadno. Ako nema drugog puta za natrag, onda se trudimo da što manje idemo istim putem. Čim se ukaže prilika da skrenemo sa puta kojim smo došli, skrećemo "pod ručnom" i idemo drugim putem. Znate kako kažu? Kartu čitaj, seljaka pitaj. Internet nam olakšava izbor puta i pravljenje rute jer postoji gomila alata baš za to. Naravno da to obilato koristimo. Ali kola su nam prepuna raznih karata i sekcija. Za svaki slučaj.
 
Onih navigacija imamo razne. Lično sam uvek dobijao želju da Garmina sameljem u mašini za mlevenje mesa jer priča gluposti ali do sad to nisam uradio. Požar mu je konačno došao glave i sad sam tamo gde je bio moj deda dok je iscrtavao karte za vojsku Kraljevine Srbije a potom Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca i konačno Jugoslavije. Papirna karta i teraaaaaaj. Kad ne znam kuda, pitam ili prosto krenem putem pa gde stignem.
 
Za svaki slučaj, imamo uvek i plan B i plan C. Krene nešto po zlu, iskrsnu radovi na putu, bude potop, mećava... Treba biti spreman i na takve situacije pa se prave rezervne rute. Dešavalo se da nam se ne ide dalje sa nekog mesta pa omašimo vreme. Tada prelazimo u hodu na rezervni plan za nastavak puta ili povratak. Na kraju, nemamo nikakvu obavezu pa da moramo pošto poto da isteramo plan. Laganica, pa usput kako nam se hoće.
 
Eto, tako mi to radimo. I ovo nikoga ne obavezuje da radi isto tako. Mi ovako, a ostali kako god hoće. Bitno je da se obiđe Srbija, upoznaju njene lepote i pri tome uživa u putovanju i boravku negde. Nema ružnog kraja u Srbiji. Svaki je lep na svoj način.