« »
„Čika Rale, a gde je ta Istra?“ „Šta bre?“ „Stalno pominjete Istru, a ja nemam pojma gde je to. Jel može do tamo motorom?“ „Može sine čime 'oćeš. Deder digni Google maps da ti pokažem“. Mlad čovek, svojih dvadeset pet godina, ne zna šta je i gde ...
Published: 01-07-2014 Hits: 526
Očas posla stigosmo od Despotovca do manastira Manasija. Pred konakom nas poslužiše slatkim i vodom, kao što je red i običaj. Odužili smo se prilogom za manastir i nastavili ka Pasuljanskim livadama. Sve vreme puta, devojke su fotografisale kad su ...
Published: 01-07-2014 Hits: 476
Heh, mlade generacije gotovo da nemaju pojma šta je zelena šljivciga. Izgleda da oni to ne jedu. Ili stvarno ne znaju da se i to jede, mada treba biti oprezan po pitanju količine. Kako god, zakinuti su za mnogo toga što donose zelene šljivcige. Na ...
Published: 01-07-2014 Hits: 546
„Šumski raj“. Žuta kuća, ne mož' biti žuća. Kao što kaže vranjanska komparacija, žuto zaebalo vek. Pomislih, da li možda kuća svetli žuto po mraku. Valjda ne svetli. Po danu je nepromašiva. Toj kafani ne treba ni ime ni putokaz. „Teraj ovim putem do ...
Published: 01-07-2014 Hits: 500
Umal ne dobismo batine u sred manastira. Šalim se, naravno.  Krenemo onako da se provozamo negde ka Dunavu. Aj kao da odemo u kafanu na Dunavu kod Krčedina. A možda i negde na drugom mestu. Lep dan, nema mnogo sunca ali nema ni kiše. Promenila ...
Published: 01-07-2014 Hits: 491

Brza Palanka je varošica na Dunavu. Tu treba otići leti ako želite da se brčkate u toplom plićaku Dunava sa pogledom na Rumuniju. Jer, preko puta je EU. Rumunija, naš komšija i sadrug u eksploataciji rečnog toka Dunava. A plaža u Brzoj Palanci je lepo sređena, čista, šljunkovita i možete ceo dan provesti tu u veselju i odmoru.

 

Ali Brza Palanka krije još jednu prirodnu lepotu, vodopad Blederija. Nije baš u samom mestu i do vodopada treba voziti 7-8km. Iz Brze Palanke pratite put ka selu Reka. Tu ste još na safaltu. Na kraju sela prestaje asfalt ii nastavljate po relativno pristojnom makadamu. Na nekoliko mesta je poplava iz 2014. odnela mostove i obrušila obale, pa sad put vijuga preko nasutih delova, ali običan putnički auto može polako stići do vodopada. Samo obratite pažnju na rupe i kamenje i polako sa gasom. Nije neki problem, a tu živi mnogo porodica kojima je to jedina veza sa varošicom pa svakodnevno prolaze tim putem.

 

Kad, krivudajući kroz šumu i oko obrađenih polja, pređete dva nova mostića, ili pregazite plitku vodu, prođete pored nekoliko kuća, i stignete blagom nizbrdicom do šireg mesta na kome vam je sa leve strane domaćinstvo, a ispred malo ozbiljniji uspon, obratite pažnju na table. Lepo piše "vodopad". Tu se parkirajte pored ostataka mosta i pođite putem uzbrdo. Od mesta gde ste stali imate dve bandere sa leve strane i odmah kod druge bandere je stazica kojom se spuštate do vodopada.

 

Sam vodopad nije najveći koji se može videti u Srbiji. Nije ni najlepši, niti je najbogatiji vodom. Ali je sasvim dovoljno lep da mu posvetite svoje vreme, a on će vas nagraditi mirom i užitkom. Tu ne dolazi gomila turista, nema buke, autobusa, roštilja... Samo šum vode i po koja klepetuša sa neke ovčice ili krave. Oblikom, vodopad malo podseća na Veliki bigar pored Kalne na Staroj planini. Visok je malo manje od 10m i širok na vrhu nekih 3-4m. Ali je baš lep, veseo i ne presušuje.

 

Reka Blederija na svom toku ispod vodopada prima pritoke Suvaje i Sokolovice. Odatle, još malo ka Dunavu teče kao Blederija i uliva se u Ravnu reku ili Rečku. Te dve vode odatle zajedno teku do Dunava, a usput primaju vode iz subtermalnih, mineralizovanih, hidrokarbonatnih izvora. Eto i malo nauke i geografije.

 

Ispod vodopada je mala uvala, bigrena kada ili veliki vir. E, tu je prava lepota. Kad se voda vertikalno obruši sa bigrene prečage, pada kao bela zavesa. A u bigrenoj kadi, boja vode je tirkizna. Ispod nje je još jedna, malo plića. I tako, posle par kaskada, rečica prelazi u dolinu kojom ste i stigli od Brze Palanke dovde. Ne znam da li je lepše doći pre podne ili posle podne u odnosu na položaj sunca i svetlo. Ali utisak je potpuno različit pre i posle podne. O uba slučaja se nećete pokajati.

 

Na mestu gde ste se parkirali imate ostatke mosta koji je nastradao u poplavi 2014. Ako tu pređete rečicu i krenete dvadesetak metara prema kući, sa desne strane ćete videti ćumuranu koja i dan danas radi. Ako do sada niste znali gde "raste" ćumur za roštilj, sad ćete znati. A pre nego što pređete rečicu prema domaćinstvu, takođe sa desne strane imate klupe i sto pod strehom gde možete sesti i ručati. Ako ste gladni, ili vam se pije kafa (pod uslovom da imate na čemu da je skuvate bez struje), ili vam se prosto sedi u miru i tišini, to je pravo mesto.

 

Zanimljiv podatak za ovu dolinu je da je to bila prečica rimskog puta od Poreča preko Miroča do Dunava i Ključa, sve dok Trajan nije probio put kroz Kazane. A usput vam je i jedina vodenica koja danas radi. Tako, dok se vozite ka vodopadu, ne idete baš bilo kuda. Krećete se rimskim putem i kroz istoriju.

 

Pođite i posetite Blederiju. Mali biser prirode za koji mnogi ne znaju osim ako nisu iz tog kraja. Vredi tih litar i po goriva kad ste već u Brzoj Palanci. Nema veze zašto ste došli ili prolazite tuda. Brčkajte se u toplom plićaku Dunava i idite do Blederije. Zanemarljiv izdatak, a vredi. A ako idete namerno na Blederiju, onda ste pravi avanturista koga malo šta može sprečiti u nameri da vidi lepote Srbije. A to tek vredi.

Add comment

Security code
Refresh