« »
„Čika Rale, a gde je ta Istra?“ „Šta bre?“ „Stalno pominjete Istru, a ja nemam pojma gde je to. Jel može do tamo motorom?“ „Može sine čime 'oćeš. Deder digni Google maps da ti pokažem“. Mlad čovek, svojih dvadeset pet godina, ne zna šta je i gde ...
Published: 01-07-2014 Hits: 526
Očas posla stigosmo od Despotovca do manastira Manasija. Pred konakom nas poslužiše slatkim i vodom, kao što je red i običaj. Odužili smo se prilogom za manastir i nastavili ka Pasuljanskim livadama. Sve vreme puta, devojke su fotografisale kad su ...
Published: 01-07-2014 Hits: 477
Heh, mlade generacije gotovo da nemaju pojma šta je zelena šljivciga. Izgleda da oni to ne jedu. Ili stvarno ne znaju da se i to jede, mada treba biti oprezan po pitanju količine. Kako god, zakinuti su za mnogo toga što donose zelene šljivcige. Na ...
Published: 01-07-2014 Hits: 546
„Šumski raj“. Žuta kuća, ne mož' biti žuća. Kao što kaže vranjanska komparacija, žuto zaebalo vek. Pomislih, da li možda kuća svetli žuto po mraku. Valjda ne svetli. Po danu je nepromašiva. Toj kafani ne treba ni ime ni putokaz. „Teraj ovim putem do ...
Published: 01-07-2014 Hits: 500
Umal ne dobismo batine u sred manastira. Šalim se, naravno.  Krenemo onako da se provozamo negde ka Dunavu. Aj kao da odemo u kafanu na Dunavu kod Krčedina. A možda i negde na drugom mestu. Lep dan, nema mnogo sunca ali nema ni kiše. Promenila ...
Published: 01-07-2014 Hits: 491

Na putu od Negotina ka Brzoj Palanci, ili obratno, od volje vam, nalazi se selo Vratna. Nije baš na sred puta već se skreće dva kilometra do sela. Od sela vodi put ka manastiru Vratna. Čije ime je starije ne znam, ali to nije ni bitno. Manastir Vratna je pored same rečice Vratna i tu počinje pešačka staza do prerasta. A ti prerasti su suština cele priče.

 

Dakle, kad se parkirate ispred manastira i kad vam je kapija sa leve strane, gledate pravo na početak staze koja odatle kreće uzbrdo kroz šumu. Idite polako da se ne zaduvate ili trčite ako imate višak snage. Posle nekih 500 metara, sa leve strane počinju stene, i tu je prvi prerast ili Mala kapija. Idite stazom sve dok ne siđete do rečice. Tu su vam i Mala kapija, koju niste mogli da vidite od rastinja dok ste hodali stazom, i Velika kapija od koje vam zastane dah. Kad se oporavite od prvog utiska, pređite na slikanje. Ali nemojte odmah popuniti karticu aparata jer vas čeka i treći prerast, Suva kapija.

 

Mala kapija se tako zove samo zato što je Velika kapija veća od nje, ali ni Mala ni velika nisu uopšte male. Naprotiv, razmere su im u najmanju ruku impozantne. A da stvar bude još interesantnija, rečica, koju preko leta možete pregaziti u malo dubljim gojzericama i ostati suvih čarapa, je izbušila i izdubila dva kolosa. To potoče naraste u proleće i bude teško za prelaz, ali tokom ostalog dela godine, to je gotovo smešna rečica. No, par miliona godina čini svoje, a tiha voda breg roni, pa nije čudo što je rečica napravila takve i tolike kapije.

 

Procunjajte okolo i pokušajte da nađete pravi ugao za slikanje. Neće vam biti lako da ga nađete. Kanjon je uzan i pun rastinja od koga se ne vidi dobro Mala kapija, niti možete da se dovoljno udaljite da slikate bilo koju kapiju tako da vam cela stane u objektiv. Zato ponesite širi objektiv. Taman pomislite da vam je pola sata dovoljno da vidite sve, kad vam u oko zapadne nešto novo. I onda opet pola sata cunjate i divite se. I kad pomislite da vam je, sad već sat vremena dovoljno, opet ćete primetiti nešto novo. Ne brinite, svima se to dešava čak i posle nekoliko poseta Prerastima na Vratni. Ne vredi da vam opisujem lepote jer nema dovoljno prostora na sajtu. Morate otići sami i videti svojim očima.

 

Kad se lepo nauživate pored Male i Velike kapije, pođite ispod Velike kapije uzvodno dvadesetak metara. Videćete brvno i putokaz za vidikovac. Ako se već niste popeli, otidite do gore. Nećete se pokajati. A od pomenutog brvna imate dve mogućnosti za nastavak. Prva je da se dalje uputite peške koritom rečice i stignete posle 3.5 km do Suve preasti ili kapije pa istim putem natrag. Ali znajte da će vam za pešačenje kroz korito reke u jednom pravcu biti potrebno oko dva sata. Nije laka staza, gazi se voda, ide se obalom, penje se preko stene... Za one koji to vole, eto prave avanture.

 

Druga mogućnost je da se vratite do kola i krenete putem do sela, a odatle imate šumski put malo posle sela kojim ćete stići do nadomak Suve preasti. Jeste loš put, makadam, izlokan na par mesta, ali ako vozite dovoljno polako, neće vam se drastično umanjiti cena auta kad ga budete prodavali jednog dana.

 

Posle 5-6 km tog puta stižete do zaravni sa leve strane bez šume. Ili parkirajte tu ili pođite kolima preko zaravni na levo još par stotina metara i kad više nema kuda, a ispred vas je šumarak, tu ste. Odmah iza šumarka je Suva prerast. Imate peške 200m. I tu je opet ludilo slično kao kod Male i Velike kapije. Opet kažem, džabe da vam opisujem lepotu. To treba videti i doživeti. Svako, ko je bio tamo, ima drugačiju sliku prerasta. Jedni kažu da su sivi, drugi da su plavi, treći da su crvenkasti. Zavisi od doba dana i godine kad ih posetite. Ali još niko nije rekao da je bez veze i da se pokajao što je išao.

 

Nisu blizu Beograda, i jednodnevni izlet možete napraviti ako krenete ranom zorom, pa se vratite kasnije noću. U svakom slučaju ste kod kuće pre ponoći. Računajte na oko 500km puta tamo-amo. Možda i više.  Sve zavisi kuda idete. Jeste da ćete spržiti dosta para na gorivo, ali se isplati. Bar ćete videti nešto što se retko viđa na tako malom prostoru. Tri ogromna prerasta na svega 4 km dužine kanjončeta. Obratite pažnju na zmije, kojih ima. Ponesite štapove i čukarajte ispred sebe dok hodate. Sigurno će sve pametne zmije pobeći pa ih nećete ni videti. Ali treba biti oprezan.

 

Prerasti na Vratni su, što se danas kaže, jednom lepi. Ili lepi za medalju. Ili za sve pare. Ili kako god da se kaže. Sva tri su nastala na različite načine tokom istorije stvaranja i života tunelske pećine i pretvaranja meandara reke u prerasti. Vratna je pritoka Dunava, čisto da znate. Njen kanjon je gotovo unikatan i sastavljen je od raznih geoloških kompozita. Suva prerast je mesto na kom je Vratna ponirala u tunelsku pećinu odnosno u krečnjački greben. Velika kapija ili Veliki prerast je ostatak svoda pećine kroz koju je proticala reka.

 

Mali prerast je kraj kanjonskog dela i odatle počinje široka dolina Vratne.  Dimenzije, ajde i to da kažem, su 33m širine, 34m visine i debljina svega 15m. Veliki prerast je malo veći, 45m dužine, oko 24m širine i 26m visine. Suvi prerast je sličnih dimenzija kao Mali, ali je nešto niži - 20m.

 

Eto, posle razmera, geološkog sastava i geografske lokacije, ostaje mi da se vratim na par rečenica iz prethodnog teksta. To treba videti jer je impresivno i prelepo. Ništa drugo ne treba reći. Samo treba otići i videti.

Add comment

Security code
Refresh